10,00 TL
8,10 TL
%19 indirim
Kazancınız
:
1,90 TL
Milli Mücadelede Trabzon Hakkında Bilgiler
Türü: Genel Tarih Kitapları
Sayfa Sayısı: 323
ISBN: 3990000012257
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 1. Hamur
Basım Tarihi 1991
satis-icon
Satış Rakamları 3 adet satılmıştır.
Sabahattin Özel
Sabahattin Özel
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Milli Mücadelede Trabzon Kısa Özet

    Birinci Dünya Savaşı`nda Osmanlı Devleti`nin de saflarında yer aldığı İttifak Devletleri`nin yenilgiye uğraması, Avrupa`nın sömürgeci devletlerine Osmanlı İmparatorluğu`nu paylaşma projelerini uygulama fırsatı vermişti. Esasen savaş sırasında imzalanan gizli paylaşma antlaşmaları uyarınca, Trabzon ve yöresi daha 1916 ilkbaharında Rus işgaline uğramıştı. Savaş henüz sona ermeden, Bolşevik Devrimi`nin de yardımıyla Trabzon ve yöresi işgalden kurtarılmıştı. Fakat Avrupa`nın güçlü devletleri savaşın sonunda Osmanlı Devleti`ne Mondros Mütarekesi`ni kabul ettirmişler, "Şark Meselesi"ni çözdüklerinden emin bir şekilde Anadolu`nun paylarına düşen kısımlarının işgaline girişmişlerdi.

    Bu oyunu Mustafa Kemal Atatürk`ün 19 Mayıs 1919`da Samsun`a çıkmasıyla başlayan Milli Mücadele bozdu. Atatürk`ün "milli intibah" deyimiyle ifade ettiği ulusal uyanış, yurdun birçok yerini kapsamakla birlikte, Trabzon ve yöresi bu konuda öncülük etme onurunu paylaşan bölgelerden biri oldu.

    Prof. Dr. Sabahattin Özel`in çeşitli belge ve kaynakların yanı sıra, özellikle Milli Mücadele basınına ve Trabzon`da yayımlanan İstikbal gazetesi koleksiyonuna dayanarak hazırladığı Milli Mücadele`de Trabzon, ulusal mücadelenin Trabzon ve yöresindeki tezahürlerini ortaya koymayı amaçlıyor.

    Birinci Dünya Savaşı ve Rus işgalinden Milli Mücadele`nin nihayetine kadar olan dönemde Trabzon`da yaşananları anlatan eserde, ayrıca tamamına yakını henüz Milli Mücadele literatürüne mal olmamış belge niteliğindeki otuz iki metin de ekler halinde sunuluyor.

  • 1. Hamur

Milli Mücadelede Trabzon Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.