Kurumlar Vergisi El Kitabı

Adalet Yayınevi

Özkan Aykar

392,00 TL
360,64 TL
%8 indirim
Kazancınız
:
31,36 TL
Kurumlar Vergisi El Kitabı Hakkında Bilgiler
Türü: Hukuk Üzerine Kitaplar
Sayfa Sayısı: 502
ISBN: 9786057050731
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 1. Hamur
Basım Tarihi 2021
Özkan Aykar
Özkan Aykar
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Kurumlar Vergisi El Kitabı Kısa Özet

    Kurumlar Vergisi Mevzuatındaki Yeniliklere Dair Açıklamalar

    · 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu

    · Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hk. Kanun

    · Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hk. Kanun

    · Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine ilişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği

    · 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği

    · Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ

    · Kurumlar Vergisi Beyannamesi Örnek Uygulama

    Tüzel kişiliğe sahip olan bazı kuruluşların kazançları üzerinden alınan kurumlar vergisi; gelir vergisinden bağımsız olan bir vergi olup, Türk vergiciliğinde önemli bir yere sahiptir.

    Ülkemizde kurumlar vergisi uygulaması ilk olarak, Alman kurumlar vergisi uygulaması esas alınarak 10.06.1949 tarihinde 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun yürürlüğe girmesiyle başlamıştır.

    Ancak, Dünya ölçeğinde 1980`li yıllarda ortaya çıkan küreselleşme olgusu nedeniyle sosyal, siyasal ve ekonomik yapılar, dış dünya ile giderek daha fazla etkileşim, hatta bütünleşme süreci içine girmiştir. Ekonomik faaliyetlerin giderek hızlanan bir eğilimle uluslararası boyutlar kazanması, kapalı bir ekonomik ve siyasi yapı içerisindeymiş gibi sadece ulusal şirketlerin yurt içi faaliyetlerini kapsayan türden kanunların uygulanmasını olanaksız kılmıştır.

    Bu bağlamda, çağın gerekleri ve gerçekleriyle bağdaşır bir hukuki altyapı oluşturma hedefi doğrultusunda; 10.06.1949 tarihli ve 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 2006 yılında yürürlükten kaldırılarak, 13.06.2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu uygulamaya girmiştir.

    Kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerden geniş katılımın sağlanması ve nitelikli uzmanların ortak çalışması sağlanarak, toplumsal mutabakata dayalı ve geniş katılımla hazırlanmış olan 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu; vergicilik deneyiminin sağlam birikimi ve 5422 sayılı Kanununun temeli üzerine inşa edilmiştir.

    Ayrıca, büyümeyi destekleyen, vergi güvenliğini güçlendiren, geniş tabanlı, düşük oranlı, mükelleflerin gönüllü uyumunu gözeten yenilikçi bir anlayışla ele alınmıştır.

    21.06.2006 tarih ve 26205 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun uygulanmasına ilişkin kurallar ise, 03.04.2007 tarihli ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde bulunan düzenlemeler çerçevesinde yürütülmektedir. Zaman içerisinde söz konusu Genel Tebliğde bir takım değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler, Kurumlar Vergisi Kanununa ilave edilen yasal düzenlemelerin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalardır.

    Mevcut haliyle yürürlükte olan kurumlar vergisi mevzuatının iyi bilinmesi uygulamacılar açısından önem taşımaktadır.

    Bu itibarla, uygulayıcılarının elinin altında bulundurması gereken temel hükümlerin yer aldığı bu kitapta; Kurumlar Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, 4962 sayılı Kanun, Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Yönetmeliği, Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ ile kurumlar vergisi beyannamesinin düzenlenmesine yönelik uygulama örneğine yer verilmiştir.

    Kitabın ilk bölümünde, kurumlar vergisi mevzuatında yapılan değişiklikler yıllar itibarıyla ele alınmış olup, kitabın diğer bölümlerinde ise, bahse konu mevzuat en güncel haliyle siz değerli okuyuculara sunulmuştur.

  • 1. Hamur

Kurumlar Vergisi El Kitabı Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.