- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
-
İnsanın Beşinci Zindanı Kısa Özet
Elinizdeki kitap Ali Şeriati`nin "zindandan kurtuluş" meselesinde verdiği çözümün kifayetsizliğine işaret etmektedir. Kanaatimce insan, kendi ellerinden çıkan tabiat dışı üretimlerle yeniden zindana girmektedir. Teknoloji-bilim kurtuluşa çağırmamaktadır. Ali Şeriati`nin "İnsanın Dört Zindanı" kitabında ferdin coğrafya, tarih, sosyolojinin zindanından çıkmak istediğinde tekno-endüstriyel öneri getirmesi İslam dünyasında Batı karşısında yenilgi düşüncesinin daha halen atılamadığının da işaretidir.
Ali Şeriati, Osmanlı aydınlarının Batı`nın fabrikası, endüstriyel toplumu, kalkınmışlığı karşısında yaşadığı "medeniyet" buhranını aşamamıştır. Medeniyet meselesini insanlığın ortak tarihi şeklinde okumak; tarihi ilkellikten kalkınmışlığa, bilgiyi cahiliyetten bilişim toplumuna doğru yürütmek Müslüman aydınların kurtulamadığı bir akıde haline gelmiştir.
Bu kitapta anlatmaya çalıştığım mesele, Ali Şeriati`nin ve Türkiye`de İslamcılık-Türkçülük-Batıcılık fikirlerinin Müslümanlar için kurtuluş saydığı tekno-endüstriyel bilgi ve araçlarının kurtuluşa fırsat vermediğini yeniden vurgulamak; tekno-endüstriyel toplumsal organizasyon olan kentlerin yeni bir zindan oluşturduğuna işaret etmektir. Yalnızca kentler değil, "Modern İnsan"ın elinden çıkan tüm tabiatdışılıklar (asfalt-beton-otomobil-GDO-plastik-margarin-kent-fabrika) insanın zindanı haline gelmiştir.
-
2. Hamur