95,00 TL
58,90 TL
%38 indirim
Kazancınız
:
36,10 TL
Cimri Hakkında Bilgiler
Türü: Fransız Edebiyatı Kitapları
Sayfa Sayısı: 118
ISBN: 9786059197663
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2015
satis-icon
Satış Rakamları 2 adet satılmıştır.
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Cimri Kısa Özet

    Moliere, sarayın döşemelerini yapan bir mobilyacı olan Jean Poquelin ile bir zengin burjuva ailesinin kızı olan Marie Cresse´nin oğluydu. Moliere annesini 10 yaşındayken yitirdi ve babası ile bağlantıları hiç sıkı değildi. Annesinin ölümünden sonra babası ile Paris´de o zaman yukarı burjuva sınıfından kişilerin evlerinin bulunduğu Rue Saint-Honoré´de yaşadılar. İlk okul eğitimini Paris´te yaptı ve sonra Paris´in en iyi okullarından Cizvit´lerin idaresinde olan "College de Clermont"´da öğrenim gördü. 1641’de bu okuldan ayrıldı. Babası 1531de bir imtiyaz satın almıştı ve Moliere babasının işini devam ettirmeye başladı ve bu arada hukukçu olmak için çalışmalara başladığı da bildirilir.

    Haziran 1643de Moliere 23 yaşında iken birden babasının işini bırakmaya ve Paris´ten ayrılmaya karar verdi. Daha önce tanışmış olduğu tiyatrocu güzel aktris Madelaine Bejart ile birleşip kendisi 630 livre sermaye katarak ile Bejart´la birlikte Illustre Théâtre adlı bir tiyatro topluluğu kurdu. Böylece bağlı oldugu sosyal sınıf ilişkilerini geride bıraktı. Sahne adı olarak Fransa´nin Midi bölgesinde Vigan şehri civarında bir köy olan Moliere ismini kullanmaya başladı. Bundan hemen sonra bu topluğa Madelaine´nin erkek ve kız kardeşleri de katıldı. Moliere hem iyi aktörlük gücü hem de eğitimi dolayısıyla bu gezici tiyatro trupunun idarecisi oldu. 1645de bu gezici tiyatro trupu, çoğu pansiyon masrafları olmak üzere, 2000 livre borçlanmıştı. Moliere bu borçlar dolayısıyla hapse atıldi ama ya babası ya da topluluk mensupları borcu ödeyerek 24 saat sonra hapisten kurtarıldı.

    Verem hastası olan yazar kanlı öksürük krizini atlattıktan sonra, tüm ısrarlara rağmen rolünü tamamnladı. Oyundan biirkaç saat sonra evinde yeniden fenalaşan yazar, bu ikinci krizi atlatamayarak vefat etti.

  • 2. Hamur

Cimri Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.