Sizi Gurme Bir Aşçı Yapacak En Temel Yemek Kitapları
12 Ekim 2020

Sizi Gurme Bir Aşçı Yapacak En Temel Yemek Kitapları

       Okumayı sevdiği kadar yemek yemeği ya da yemek yapmayı sevenler için son derece yararlı bir seçki hazırladık. BKM Kitap Blog’un bu haftaki yazısında iştahınızı açacak, sizi kitaplarınızla birlikte mutfağa sokacak, ilham verecek, en sevdiklerinize mutluluk ve lezzet dolu sofralar hazırlayacağınız en iyi gurme ve yemek kitapları bir arada. İçlerinden birini seçip temelden ama iddialı başlayacağınız yeni bir uğraşa ne dersiniz? Henüz geç değil.

       BKM Kitap, tarihle yemeğin kesiştiği kitaplar kadar lezzetle dünya kültürünün bir araya getirilen çalışmaları listesine ekleyerek gurmeliğin sınırlarını zorlamanıza yardımcı olacak. Okuma keyfine lezzeti de eklemek isteyen meraklı kitap kurtlarına doyurucu bir uğraş ve ilham veren bir deneyimi yaşamaları için yeni bir fırsat sunan bu liste, evinize, mutfağınıza, ailenize, sevdiklerinize yeni bir heyecan ve neşe de katacak.

Yeni Yemek Kitabı – Ohan Aşçıyan

       Yeni Yemek KitabıOhan Aşçıyan

       Aşçı Ohan Aşçıyan’ın 1907’de İstanbul’da Ermenice harflerle Türkçe olarak kaleme aldığı Yeni Yemek Kitabı, iyi bir başlangıç kitabı olurdu. “Alaturka ve Alafranga” alt başlığıyla yayımlanan kitapta akla gelecek tüm lezzetler bir arada desek yeridir. Aşçıyan’ın kullandığı malzemeler, yemek pişirme yöntemleri, verdiği püf noktalar yüz yıl öncesinin özgün ve yaratıcı sofra kültüründen özetler sunarken yemek tarihini de belgeleyen önemli bir kaynak eser aynı zamanda.

Bir Yemek Masalı – Sahrap Soysal

       Bir Yemek MasalıSahrap Soysal

       Mutfak ve yemek denince Türkiye’nin akla gelen isimlerinden biri olan Sahrap Soysal, mutfağını ve en güzel lezzetlerin tariflerini bu kitapla okurlara armağan ediyor adeta. Kaliteli basım, Türkiye’nin her yöresinden yemek seçenekleriyle her kitapseverin mutfak rafında yer almalı doğrusu. Sahrap Soysal, çocukluk anılarıyla birlikte anlattığı yemek tarifleriyle okuyucuya ağız tadında bir keşif sunuyor.

İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri – Sula Bozis

       İstanbul Rumlarından Yemek TarifleriSula Bozis

       Lezzet dolu bir serüven sizi bekliyor. Sula Bozis'in kalite ve üslubuyla dikkat çeken yemek kitabı son derece ilgi çekici kadim tarifleriyle tarihte de yolculuğa çıkarıyor. Zira, İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri - Masal Yıllarımın Mutfağı kitabı adeta 20. yüzyılın ikinci yarısından küçük bir İstanbul panoraması. İstanbul Rumları'nın sofra adabından yemek geleneklerine ve günlük hayatlarına uzanan, kişisel tanıklıkların yanı sıra mutfak sırlarını da bu kültür ve lezzet kitabında bir arada bulabilirsiniz.

Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri

       Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri-Üç Beyazsız İlk Yemek KitabıÜlfet Aygen, Arzu Aygen

       Yemek yemek ya da yemek yapmak güzel de kilolarıyla ve/veya sağlığıyla sorunu olanları da düşündük ve klasik bir yemek tarifleri kitabına alternatif olarak bu kitabı listemize ekledik. İki tecrübeli aşçı ve yazarın ortak çalışması olan bu kitap, adından da anlaşılacağı gibi, hem lezzetli hem de sağlıklı sofralarında mümkün olduğunun ispatı gibi. Balkan göçmenliğinden mütevellit hamur işinde uzman ikilinin, mutfaklarından rafine beyaz un, rafine beyaz şeker ve rafine tuzu uzaklaştırmaya karar vermesiyle başlıyor serüven bu kitapla birlikte okurlara da ilham oluyor. Tam buğday unu, pekmez, bal gibi çok daha şifalı malzemelerle hazırlanan 100 hamur işi tarifiyle sofralarınıza neşe katıyor. 

Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı

       Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı - Kolektif

       Hepsi denenerek yapılan toplam bin 250 tariften oluşan kitap, bayram sofralarınıza lezzet şenliği getirecek. Kitapta kolayca bulabileceğiniz malzemelerle hazırlanan her tarifin, hazırlama ve pişirme süreleri ile birlikte, pişirme yöntemleri basit bir dille anlatılıyor. Türk mutfağının zenginliğiyle Ramazan Bayramınıza ve diğer günlerinize bereketli sofraları taşıyan kitap, Ezogelin çorbasından mantıya, zeytinyağlı enginardan kuzu kapamaya, hamsili pilavdan künefeye, içli köfteden revaniye tüm lezzetleri kolayca yapmanız için püf noktalar da sunuyor.

500 Yıllık Osmanlı Mutfağı

       500 Yıllık Osmanlı Mutfağı - Marianna Yerasimos

       Osmanlı tarifleri olmayan, Osmanlı yemekleri yenmeyen evler ve sofralar eksik kalır herhalde. Osmanlı mutfağının lezzetinden kimsenin kuşkusu yoktur herhalde. Bu bayram, kendiniz ve sevdikleriniz için Osmanlı lezzetlerinden yemekler, tatlılar, şerbetler hazırlamak en doğru bahane, en haklı seçim olur mutlaka. Bu konuda birden fazla eseri olan, Osmanlı’nın sadece mutfakları, lezzetleri değil, kültürünü de ortaya koyan Marianne Yerasimos, iştahlara değil, bilgiye aç beyinlere hitap ediyor. Zira, isteyene öğrenmenin bahanesi çok.

Büyük Yemek Kitabı – Emine Beder

       Büyük Yemek Kitabı Emine Beder

       Yemek tarifleri denince ilk olarak Emine Beder ismi gelir akıllara. Zira gazete ve televizyon programlarında henüz hiç kimse yokken onun tarifleri vardı lezzet köşelerinde ve yemek programlarında. Usta aşçı Beder’in en leziz tarifleri, Büyük Yemek Kitabı’nda bir arada. En güzel sofralara bu işin erbaplarının tarifleri yakışır zaten.

Dünya Mutfağı – Sarah Ainley

       Dünya MutfağıSarah Ainley

       Listemizin sonunu dünya mutfağından lezzetlerle yapalım dedik. Kaliteli içeriği ve akıcı diliyle Dünya Mutfağı, evinizde mutlaka bulunması gereken bir çalışma karşınızda. Bin 500 fotoğraf ile göze de hitap eden kitap, Meksika'dan İtalya'ya, Türkiye'den Vietnam'a ve Fas'tan Tayland'a dünyanın dört bir yanından en sevilen 450 yemeğin tarifini içeriyor. Fotoğrafla pişirme teknikleri adım adım gösteriliyor. Fontina ve Ricotta Peynirli Pizza, Falafel, Tanzanya Usulü Körili Balık, Gana Ekmeği, Fas Usulü Vişneli Puding, Pekin Usulü Biberli Dana Eti ve daha nice ilginç ve leziz tarif tek bir kitapta damağınızı ve sofralarınızı zenginleştiriyor. Güzel bayram günlerinde afiyet ve sağlıkla…

Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde Yemek Kültürü – Marianna Yerasimos

       Evliya Çelebi Seyehatnamesi’nde Yemek KültürüMarianna Yerasimos

       Ülkemiz kadar dünyaca da bilinen seyyah Evliyâ Çelebi’nin “Seyahatnâme”si 17. yüzyıl Türkçesinin en önemli metinlerinden biridir. Bu büyük eserde dönem yaşamına ait tüm izler yer almaktadır. Evliya Çelebi’nin verdiği bilgiler açısından da son derece zengin bir kaynaktır. Marianna Yerasimos, bu çalışmasında Seyahatnâme’yi mercek altına yatırarak en ilginç yiyecek ve içeceklerin, balıkların, meyvelerin, hamur işlerinin, çorbaların, pilavların, sebzelerin, sofra gereçlerinin, esnafın, önemli mekânların, yani yemeğe ilişkin akla gelebilecek her şeyin ayrıntılı bir dökümünü çıkarıyor ve okuruna sunuyor.

Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi – Priscilla Mary Işın

       Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel TarihiPriscilla Mary Işın

       Mutfak kültürü tarihi kadar ilginç bilgileriyle kapsamlı bir inceleme kitabı karşınızda. Keyifli bir okuna vaat eden Priscilla Mary Işın, eğlenceli anekdotlara da yer açıyor kitabında. Yemeğin Kültürel Tarihi, gıdaların, yemeklerin, pişirme tekniklerinin, sofra alışkanlıklarının ve adabının kültürden kültüre, ülkeden ülkeye sürprizlerle değiştiğini gözler önüne seriyor. Kısacası, yemeklerin coğrafi sınırları tanımadığının, küreselleşmenin önce mutfaklar sayesinde gerçekleştiğinin kanıtlarıyla dolu bir kitap.

Damağımdaki Tat – Siren Tahtakıran

       Damağımdaki TatSiren Tahtakıran

       Damağımdaki Tat, Selanik’te yaşayan bir Osmanlı ailesinin iki kuşak ev hanımlarının 20. yüzyıl başlarından itibaren en özel yemeklerinin tariflerini topladıkları küçük defterin gün yüzüne çıkarılmasıyla oluşturuldu. Kitaptaki tarifler Osmanlı’nın Selanik’ten İzmir’e mutfak beğenileri ve çeşnilerini yansıtıyor. Siren Tahtakıran damağında izlerini taşıdığı büyükannelerinin yemekleri üzerinden okuru tarih içinde yolculuğa çıkarıyor. Selanik’in sanat, kültür ve toplumsal yaşamıyla tanıştırıyor.

Türkiye’nin Peynirleri – Sharon Croxford

       Türkiye’nin PeynirleriSharon Croxford

       Türkiye’nin süt ve süt ürünlerindeki namı, peynirlerinden geçiyor. Yüzlerce çeşit Türk peynirinin birçoğu Anadolu'dan çıkıyor. Türkiye'nin Peynirleri kitabı en çok bilinenlerden kıyıda köşede kalmışlara kadar Türk peynirlerini geleneksel üretim yöntemleriyle birlikte bölge bölge anlatıyor, peynirin Türk ve dünya yemek kültürü içindeki yeri ve tarihi hakkında ilgi çekici bilgiler sunuyor.

Osmanlı Mutfak İmparatorluğu – Priscilla Mary Işın

       Osmanlı Mutfak İmparatorluğuPriscilla Mary Işın

       Osmanlı mutfağının, zengin bir sentez olmasının ve yaratıcılığın önemli rol oynadığı bir mutfak olarak kendine özgü bir yapıya kavuşmasının nedenleri bu kitapta ayrıntılarıyla açıklanıyor. Osmanlı imparatorluğun çok kültürlü yapısı, çok farklı bitki türlerinin yetiştiği farklı iklimlere sahip geniş topraklarının bulunması, geniş ticaret ağı ve toplumun ileri gelenleri arasında gelişmiş damak tadına sahip, yeniliklere meraklı kişilerin bulunması sadece nedenlerden bazıları… Osmanlı-Türk mutfağı araştırmacısı Priscilla Mary Işın, bu kitapta birbirinden ilginç konuları geniş bir yelpazede ele alarak tarihi, sanatı ve kültürü de göz ardı etmiyor.

Ayaküstü İzmir Sokak ve Fırın Lezzetleri – Nejat Yentürk

       Ayaküstü İzmir Sokak ve Fırın LezzetleriNejat Yentürk

       Yemekle tarihi birleştiren Ayaküstü İzmir’de bu zarif liman kentinin kültürünün simgesi hâline gelmiş sokak lezzetlerini ustalarından okuyacaksınız. Bunun yanı sıra tahta kasalı manav arabalarını, İzmir kâri şerbet güğümlerini, söğüşçü camekânlarını keşfedecek, bir şehrin ayaküstü mutfağını âdeta okurken tadacaksınız. Bir kaynak kitapta olan Ayaküstü İzmir, yalnızca İzmir mutfağıyla sınırlı kalmıyor, yüzlerce yıllık geçmişe sahip börekten, döner kebaba, şerbetten kokorece dek geleneksel mutfağımızın gözde örneklerine yeni yaklaşımlarla eğiliyor. Aynı zamanda kentin yeme içme kültürünü, yalnızca günümüzde devam ettirilen değil, unutulmuş sokak ve fırın lezzetleri üzerinden de ele alıyor. Kentin mutfağına başta Yahudi-Sefarad ve Rum gibi unsurlarına Rumeli ve Girit göçlerinin etkilerini inceliyor.

Japon Mutfak Sanatı Sushi&Sashi

       Japon Mutfak Sanatı Sushi&Sashi - Rosalba Gioffre

       Japon Mutfağı; benzersiz bir deneyim sunar ve güzel görünüşüyle gözümüze de hitap eder. Bir Japon gibi yemek, Japon Mutfağı'nın temelini oluşturan Budizm bağlamında dinsel ve felsefi bir kavrayış gerektiren kültürel bir deneyimdir. Bu kitapta eşsiz lezzetleriyle birlikte Japon kültürü, tarihi, nezaketi ve inceliğinden örnekler bulacaksınız. Güzellik ve biçimselliğin, Japonya'da geleneksel ve gündelik yaşamın mutfakta bile önde gelen parçası olduğunu da keşfedeceksiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.