Okunması Gereken Türk Edebiyatı Klasikleri
26 Ekim 2020

Okunması Gereken Türk Edebiyatı Klasikleri

       Bu kitapların hepsini okudunuz mu?

       Türk edebiyatı klasikleri

       Romanları, öyküleri, uzun hikayeleriyle Türk edebiyatı, değerli yazarlarının sayesinde dünya literatüründe kendine yer edindi. Binlerce eser, yüzlerce dile çevrilerek dünya okurlarıyla buluştu. Türk edebiyatının klasikleri çok sevildi, yazarları adını dünya kamuoyuna duyurdu. 

       Türkiye’nin en iyi yazarlarının kaleminden çıkan Türk edebiyatı klasiklerinin bir araya geldiği BKM Kitap Blog’un bu haftaki yazısında milyonların kütüphanesinde yer alan değerli eserlerden oluşan bir liste ortaya çıktı. 1930’lardan 2000’li yıllara uzanan Türk edebiyatı klasikleri arasında dünya okurlarıyla buluşan çağdaş yazarlar ve eserleri de yer alıyor.

       Listedeki yazar ve eserlere bakınca ne kadar değerli ve derin bir edebiyata sahip olduğumuzu bir defa daha hatırlayıp göğsünüzün kabaracağı bu seçki içinde halen okumadıklarını varsa eksikleri tamamlamanın tam sırası

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

       Sabahattin AliKürk Mantolu Madonna

       Bugün bile çok satanlar listesinde yerini koruyan Kürk Mantolu Madonna (1943), yazar ve şair Sabahattin Ali’nin Türk edebiyatı denince akla gelen klasiklerinden biridir. Toplumcu gerçekçilik akımının ilk ve en önemli temsilcilerinden biri olan yazar, roman ve öykülerinin yanı sıra şiirleriyle de kalplerde yerini aldı. 

Aziz Nesin - Zübük

       Aziz Nesin - Zübük

       Yazar ve gazeteci Aziz Nesin, 1940’lı yıllardan 1990’lı yıllara kadar verdiği yapıtlarla hem Türk edebiyatına hem de gazetecilik mesleğine damgasını vurdu. Onun en sağlam dayanağı kara mizah konusunda ustalaşmasıydı. Zübük adlı eseriyle çok bilinen Nesin, Türk edebiyatı klasiklerine imzasını atmış bir kalem. 

Peyami Safa – Dokuzuncu Hariciye Koğuşu

       Peyami SafaDokuzuncu Hariciye Koğuşu

       Kaleme aldığı her yapıtında toplumu, insanı ve insana ait her durumu kusursuzca tasvir etmeyi başarmış Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden biri olan Peyami Safa, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı romanıyla olduğu kadar Fatih Harbiye eseriyle de çok bilinen ve sevilen bir klasik yazarı. 

Rıfat Ilgaz – Hababam Sınıfı

       Rıfat IlgazHababam Sınıfı

       Mehmet Rıfat Ilgaz, hayatını dergi ve gazetelere şiir yazarak kazanıyordu. Bu arada Devam adı kitabı toplatıldıktan sonra sürgüne gidecekken 27 Mayıs 1960 Darbesi patlak verdi. Bu dönemde kendini edebiyata verdi. 1966'da Ilgaz'ın oyunlaştırdığı Hababam Sınıfı romanı önce tiyatro sahnelerinde sonra da sinema perdesinde bir klasik olarak tarihe geçti. 

Vüs’at O.Bener – Dost / Yaşamasız

       Vüs’at O.BenerDost / Yaşamasız

       Türk öykücülüğünde "altın kuşak" olarak tanımlanabilecek 1950 kuşağının önde gelen isimlerinden biri de Vüs'at O. Bener. 1950'de New York Herald Tribune gazetesi ile Yeni İstanbul gazetesinin ortaklaşa düzenledikleri öykü yarışmasında "Dost" adlı öyküsüyle tanındı. Bir klasik haline gelen öykü, yazarın diğer güçlü öyküsü Yaşamasız ile birlikte okunabiliyor. 

Sait Faik Abasıyanık – Alemdağ’da Var Bir Yılan

       Sait Faik AbasıyanıkAlemdağ’da Var Bir Yılan 

       “Türk öykücülüğü denince akla gelen ilk isim kim?” diyecek olsak kitap kurtlarının aklına ilk sırada Sait Faik Abasıyanık gelir. Yaşamının büyük kısmını Burgazada’da geçiren Abasıyanık, 1940’lı yıllardan 1950’li ve 1960’lı yıllara kadar kaleme aldığı öykülerle, toplumcu gerçekçilikten gerçeküstücülüğe kadar edebiyatın Türkiye ve dünyadaki gelişimini takip etmiş, katkı sağlamıştır. Yazar, en çok Alemdağ’da Var Bir Yılan kitabıyla bilinmektedir.

Fakir Baykurt – Yılanların Öcü

       Fakir BaykurtYılanların Öcü

       Köy edebiyatı denince akla gelen ilk isimdir. Anadolu’da geçen hikayeleriyle bilinmektedir. En sevilen ve bilinen eseriyle listemize devam ediyoruz.

Orhan Kemal – Bereketli Topraklar Üzerinde

       Orhan KemalBereketli Topraklar Üzerinde

       Adana ve İstanbul’da geçen yaşamında yoksulların, işçilerin, Anadolu insanının dertlerini, aşklarını ve yaşamını kendine konu alan önemli eserlerin yazarı Orhan Kemal, pek çok klasiğe imza attı. Bunların arasından en çok ön plana çıkan Çukurova pamuk tarlalarında, çifliklerde geçen Bereketli Topraklar Üzerinde’dir.

Reşat Nuri Güntekin – Çalıkuşu

       Reşat Nuri GüntekinÇalıkuşu

       Atatürk’ün en sevdiği Türk romanları arasında yerini alan bir eser Çalıkuşu. Reşat Nuri Güntekin gibi Türk roman klasiğinin en önemli yapıtlarından çoğu onun kaleminden çıktı. Çalıkuşu, yüreklere dokunan klasik bir roman…

Kemal Tahir – Esir Şehrin İnsanları

       Kemal TahirEsir Şehrin İnsanları

       Türk edebiyatının bir başka usta kalemi ve onun bilindik eseri Esir Şehrin İnsanları okunması gereken bir klasik. Aynı zamanda bir üçleme olan bu klasikleşen yapıt, Milli Mücadele dönemini anlatıyor.

Yaşar Kemal – İnce Mehmed

       Yaşar Kemalİnce Mehmed

       Türk edebiyatının dünyaca bilinen ve saygı duyulan yazarı Yaşar Kemal, İnce Mehmed adlı eseriyle klasik edebiyatımıza eşsiz bir armağan sundu. Onlarca dile çevrilen ve “benim” diyen kitap kurtlarının okuması gereken eser, listemizin yıldızlarından biri.

Refik Halit Karay – Memleket Hikayeleri

       Refik Halit KarayMemleket Hikayeleri

       Klasikleşen bir eser olan Memleket Hikayeleri, Refik Halit Karay’ın öykü ve romanlarıyla tanışmak isteyenler için önerimizdir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu – Yaban

       Yakup Kadri KaraosmanoğluYaban

       Cumhuriyet’in ilk yıllarını ve Milli Mücadele dönemini konu alan etkileyici kurgularıyla Türk edebiyatı klasiklerine imza atan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun en sevilen ve okunan eseri Yaban…

Leyla Erbil – Hallaç

       Leyla ErbilHallaç

       Türk edebiyatının 1950 kuşağı edebiyatçıları arasında kendine yer edinen değerli kalemi Leyla Erbil, toplumcu gerçekçilik bakışını eserlerde koruyor. Hallaç, bunlardan en bilinen klasiklerden biri olarak okunabilir

Sevim Burak – Yanık Saraylar

       Sevim BurakYanık Saraylar

       Kendine özgü dil oyunları ve kurgusuyla dikkati çeken Sevim Burak, Yanık Saraylar eseriyle Türk edebiyatında tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Öyle ki etkisi tüm edebiyat tutkunları için halen geçerli.

Ahmet Hamdi Tanpınar – Saatleri Ayarlama Enstitüsü

       Ahmet Hamdi TanpınarSaatleri Ayarlama Enstitüsü

       Edebiyatımızın en güzel klasiklerinin yazarlarından olan Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile kült bir yapıt armağan etti okurlarına.

Nezihe Meriç – Korsan Çıkmazı

       Nezihe MeriçKorsan Çıkmazı

       Türk edebiyatı kitapları arasında yerini alan Korsan Çıkmazı, yazarı Nezihe Meriç’in adını halen okurların kalplerinde yaşatmayı sürdürüyor.

Suat Derviş – Fosforlu Cevriye

       Suat DervişFosforlu Cevriye

       Adından daha çok eserlerinin ismiyle bilinen Suat Derviş’in klasikleri arasında Fosforlu Cevriye romanı, Türk edebiyatının sevilen kitaplarından biri.

Yusuf Atılgan – Aylak Adam

       Yusuf AtılganAylak Adam

       Türk edebiyatının ölümsüz eserlerinden biri olan Aylak Adam’ın yazarı Yusuf Atılgan, kendine has üslubuyla klasikleşen bir kalem.

Tomris Uyar – Dizboyu Papatyalar

       Tomris UyarDizboyu Papatyalar

       Şair ve öykücü Tomris Uyar, en çok Dizboyu Papatyalar öykü kitabıyla bilinir. Bu klasik eserde, kadınların hangi sınıftan gelirlerse gelsinler, yaşadıkları baskılara boyun eğmeyen bireyler olduğunun, kişilik ve değer çatışmalarını bulacaksınız Dizboyu Papatyalar'da. 

Sevgi Soysal - Yenişehir’de Bir Öğle Vakti

       Sevgi Soysal - Yenişehir’de Bir Öğle Vakti

       Sevgi Soysal, 1974 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü kazanan Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’nde, çok boyutlu bir toplumsal kesiti sanki hiç zorlanmadan edebiyata aktardı. 

Füruzan – Kırk Yedililer

       FüruzanKırk Yedililer

       Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından Füruzan’ın adından en çok söz ettiren kitabı Kırk Yedililer bir "12 Mart Romanı"dır. Fakat bu roman, 12 Mart'ta neler olup bittiğini anlatmıyor. "12 Mart" Askeri Muhtırasını yaşayan çoğu '47 doğumlu bir genç kuşağı anlatıyor. Füruzan'ın bu ilk romanı, 1975'te Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü almıştı.

Tezer Özlü – Yaşamın Ucuna Yolculuk

       Tezer ÖzlüYaşamın Ucuna Yolculuk

       Türk Edebiyatının “gamlı prensesi” Tezer Özlü, eserleriyle bize miras bıraktığı kendine özgü edebi tadı bugün halen başka hiçbir yazarın kaleminde bulamadık. Yaşamın Ucuna Yolculuk, hem yoğun bir vasiyetname niteliği taşıyor hem de hayata ender görülen acılıkta bir perspektiften tanıklık ediyor.

Adalet Ağaoğlu – Bir Düğün Gecesi

       Adalet AğaoğluBir Düğün Gecesi

       Türk edebiyatının okunmazsa olmaz eseri Bir Düğün Gecesi’nin ve birçok önemli yapıtın yazarı Adalet Ağaoğlu, Türkiye'de aydın sorununu ele alma öncülüğünü gösteren bir kaleme sahip. 

Latife Tekin – Sevgili Arsız Ölüm

       Latife TekinSevgili Arsız Ölüm

       Latife Tekin, ilk kitabı ile 1980 sonrası edebiyatımıza bomba gibi düşmüştü. Türk edebiyatının klasikleşen eserlerinden biri haline gelen Sevgili Arsız Ölüm, 1983'te yayınlandı. Anadolu'daki köy yaşamı ve insanlarını masalımsı bir atmosferde ve 'Yüz Yıllık Yalnızlık' tadında anlattığı bu ilk romanıyla büyük ün kazandı. 

Pınar Kür – Bitmeyen Aşk

       Pınar KürBitmeyen Aşk

       Annesi İsmet Kür, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, Azeri olan babası Behram Kür ise Fransızca ve matematik öğretmeniydi. Lise eğitimini Robert Kolej'de tamamladıktan sonra lisans eğitimini Queens College ve Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladı. Ardından Sorbonne Üniversitesi'nde Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine doktora yaptı. Kür’ün klasikleşen Bitmeyen Aşk adlı romanı "müstehcenlik" gerekçesiyle toplatılmışdı. 

Ayşe Kulin – Adı Aylin

       Ayşe KulinAdı Aylin

       En çok okunan romanların yazarı Ayşe Kulin’in başyapıtı olan Adı Aylin, bugün halen okunan eserler arasında yerini alıyor. Türkiye’nin tartışmasız en ünlü kitaplarından biri olan Adı: Aylin, prenseslikten Amerikan ordusuna uzanan baş döndürücü bir hayatın romanı olarak klasikleşen eserlerden oldu.

Oya Baydar – O Muhteşem Hayatınız

       Oya BaydarO Muhteşem Hayatınız

       Edebiyatımızın cesur ve politik isimlerinden biri olan Oya Baydar, son romanlarından biri olan O Muhteşem Hayatınız'da, her biri kendi kimliğini arayan roman kahramanlarıyla, insanın ve bu coğrafyanın derinliklerine götürüyor bizi. Roman, derinlerde saklı gerçeklerle yüzleşmeye hazır okurunu bekliyor.

Orhan Pamuk – Masumiyet Müzesi

       Orhan PamukMasumiyet Müzesi

       2016 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kucaklayan Orhan Pamuk, Türk edebiyatının klasikleşen eserlerine imzasını şimdiden atan usta bir yazar. Pamuk’un birçok sevilen eseri var ama Masumiyet Müzesi, gerek İstanbul’da aynı adı taşıyan bir edebiyat müzesine sahip olması, gerekse anlatımıyla çok okunan eserlerinden biridir.

Elif Şafak – Aşk

       Elif ŞafakAşk

       Türk edebiyatının çağdaş yazarlarından olup klasikleşen eserlere imza atan bir diğer kalem de Elif Şafak. Dünyada pek çok dile çevrilen ve tasavvuf konusunda incelikleri de kapsayan kurgusuyla dikkati çeken eser, okunmaya değer bir yapıt.

Zülfü Livaneli – Serenad

       Zülfü LivaneliSerenad

       Zülfü Livaneli, Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden biri elbette. Şimdiden klasikleşen eserleri nedeniyle listemizde yerini alıyor. Onun en çok okunan ve ‘çok satanlar’ listesinde yerini alan Serenad adlı eseri, kitap kurtlarının okuması gereken bir roman.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.