İçinden Mitoloji Geçen Kitaplar
17 Eylül 2020

İçinden Mitoloji Geçen Kitaplar

       Bilimsel, kurgusal ya da anlatısal… Mitoloji denince akla gelen kitaplar arasında konuya bilimsel yaklaşan meraklı kitap kurtlarının yanı sıra ilgi duymakla birlikte bu başlığa biraz daha anlatım ya da kurgu boyutlu okuma yaparak eğilmek isteyen okurlar olabilir. BKM Kitap’ın bu blog yazısı, içinden ‘mitoloji’ geçen ve ana konusu mitler olan pek çok farklı eseri bir araya getirerek meraklı okurların ihtiyaç duyduğu okumaları yapmalarını sağlamayı amaçlıyor.

       Mitoloji, Vikipedi’de yer alan tanımına göre, “Eski Yunan'da “geçmişte söylenenlerin tekrar edilmesi” gibi bir anlam barındırmaktayken zamanla Doğu dillerinde efsane Batı dillerinde ise mit anlamı kazanmıştır” şeklinde ifade ediliyor. Gerçekten de pek çok ünlü yazarın eserlerine ilham olan bu dal, gerek kurgu yapıtlarda gerekse felsefi derinlikle güçlendirilen yapıtlarda başvurulan bir alan. Bunun yanı sıra doğrudan Yunan, İskandinav, Türk, Kelt, Asya vb. mitolojileri ele alan bilim ve araştırma eserleri de var elbette.

       Tüm okurların ilgi ölçeğini hedef alan mitoloji kitapları seçkimizde “İçinden mitoloji geçen kitaplar” genel başlığıyla mitoloji ağacının her bir dalından önerilerde bulunmaya çalışacağız. Siz, okumak istediğinizi seçin yeter.

Mitoloji 101 – Kathleen Sears

       Mitoloji 101Kathleen Sears

       Mitolojinin büyülü, etkileyici, ilginç ve bir o kadar da gerçekçi dünyasına uzanıyorsak bu alandaki sınırlı çalışmalardan en bilinenlerle başlıyoruz. Bunlardan ilki, hemen hemen tüm ilgili raflarda karşımıza çıkacak olan Mitoloji 101. Konumuzla ilgili en temel bilgileri içeren bu kitap, sizi Odysseus gibi maceralarla dolu bir yolculuğa çıkaracak; derken Truva Savaşı, Perseus’un Medusa’yı öldürüşü, Oedipus’un bir kehanetten kaçışı gibi en ilginç klasik mitoloji öyküleriyle adeta kendine hapsedecek. Mekan ve zaman kavramlarını unutturacak, evde geçirdiğiniz saatleri anlamlı kılacak bu kitap, farklı bir okuma ile bilmediğiniz alanlarda fikir sahibi olmanızı sağladığı kadar konu ile ilgili temel bilgilerinizi besleyerek geliştiriyor. Kitapta ayrıca, Eski Yunan ve Roma mitolojisini anlatan belli başlı klasik çağ yazarları ve eserleri hakkında da bilgiler veriyor.

Eski Türk Mitolojisi – Jean Paul Roux

       Eski Türk MitolojisiJean Paul Roux

       Türk mitolojisi ve Türk mitolojisiyle ilgili kitaplar da çoğu kitap kurdunun ilgisini çekiyor. Bu başlıkta yazılmış en iyi çalışmayı araştırdığında da karşınıza Fransız asıllı oryantalist ve Türkolog yazar Jean Paul Roux çıkıyor. Alanında bilinen isim, bir kısmını okul sıralarında duyduğunuz bir kısmını da belki hiç bilmediğiniz Türk mitolojisi hakkında en doğru araştırmaları meraklıları için bilinen bu kitabında, Eski Türk Mitolojisi’nde bir araya getirmiş. Büyü ve Şamanizm gibi aslında Asya mitolojisine de giren kavramları kitapta ayrıntılarıyla okuyabilir, Eski Türk halklarının dinlerini ve mitolojilerini bu eserle öğrenebilirsiniz.

Klasik Mitoloji – Barry B. Powell

       Klasik MitolojiBarry B. Powell

       Gelelim, temel çerçeve ile en derinden mitoloji okuması yapmak isteyenler için bir öneriye. Klasik Mitoloji, klasik mitosların kültürel bağlamlarına açıklık getiren bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Grek ve Roma mitoslarını aralarındaki bağlantıları inceliyor. Son yapılan akademik çalışmalardan yararlanan bu kitap, bir yandan Grek ve Roma mitoslarının günümüze kadar uzanan mirasını tarihsel bir perspektife oturturken diğer yandan da Yakın Doğu mitoslarına ışık tutuyor.

Yunan Mitolojisi – Karl Kerényi

       Yunan MitolojisiKarl Kerényi

       Yunan mitolojisi ile ilgili ayrı bir okuma yapmak isteyenler bu daldaki en iyi ve en çok bilinen bu esere yönelmeliler. Dediğimiz gibi sınırlı kaynağın bulunduğu mitoloji alanında en bilindik eserlerle kısa ve öz bir liste oluşturmaya çalışıyoruz. Baumgarten Prize ödüllü yazar Karl Kerényi, mitoloji denince akla ilk gelen mitoloji dönemini, Yunan mitolojisini konu ediniyor. Tanrılar ve kahramanlara yer verdiği eserinde anlattığı öykü ve içerikleri belgelerle destekliyor. Yunan Mitolojisine dair gerek temelde bilinmesi gerekenleri gerekse ayrıntılarla kuşatılmış efsaneleri okuruna sunan Kerényi’nin de alanında yazılmış kapsamlı bu eseri ardında bırakarak 1973 yılında yaşama veda etmiş değerli bir araştırmacı olduğunu belirmekte fayda var.

Viking Mitolojisi – Snorri Sturluson

       Viking MitolojisiSnorri Sturluson

       Vikingler dizisiyle hayatımızda merak konusu olan farklı sinema yapıtlarıyla bu alanda çoğu okuru araştırmaya iten Viking mitolojisinin oldukça ilgi çekici olduğunu söyleyelim. Batı mitolojisi denince akla gelen devirlerden biri olan Viking mitolojisi, Ortaçağ Avrupası ve İskandinav kültürünü tanımak için de iyi bir seçim doğrusu. Kadim uygarlıklarının temellerinin atıldığı efsaneler ve bugünün uygarlıklarının derin araştırmaları konusunda iyi bir kaynak olan bu kitap, Türkçeye çevrilmiş mitoloji konulu eserler arasında en bilinenlerinden biri, özellikle Vking mitolojisi denince…

Yunan ve Roma Mitolojisi - William Hansen

       Yunan ve Roma Mitolojisi - William Hansen

       Madem ki bu alandaki okunması gereken en bilindik kitapları sıralıyoruz. O halde William Hansen’ın Yunan ve Roma Mitolojisi kitabıyla devam edelim. Yunan mitolojisinin temel anlatıları kadar Roma mitolojisi de kahramanları, öyküleri, yer ve olayları da bu alanda ilgi çeken konular arasında. Yunan ve Roma mitolojisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin tercih etmesi gereken bu çalışma, dili ile de okurken su gibi akan bir eser. 

Batı Mitolojisi – Joseph Campbell

       Batı MitolojisiJoseph Campbell

       Mitoloji alanındaki kitaplarıyla adını farklı kültürlerde duyurmayı başarmış yazar ve araştırmacı Joseph Campbell’in Batı Mitolojisi eseri, önereceğimiz temel çalışmalardan biri. Mitolojinin başta felsefe, antropoloji, psikoloji olmak üzere diğer disiplinlerden ve edebiyattan da yararlanarak çözümlediğinde daha aydınlatıcı ve önemli olduğunu dile getiren Campbell, tarihe geçmiş ve antropologlar eliyle toplanmış mitosları okurlarına sunuyor. Bu sayede hem Batı mitolojisini öğreniyor hem de diğer disiplinlerle bütünleşen yorumlar yapmayı başarabiliyorsunuz.

Çocuklar İçin Mitoloji – Haldun Taner

       Çocuklar İçin MitolojiHaldun Taner

       Çocuklar için bir mitoloji kitabı önerecek olsak bu kitabı ilk sıraya alalım derdik. Miniklerin hayal dünyasına zenginlik katacak ve onların yaratıcı düşüncesini besleyecek bir alan olarak mitoloji, oldukça doğru bir adres. Üstelik Türk edebiyatının en değerli kalemlerinden biri olan Haldun Taner’in mürekkebinden çıkıyorsa… 1977 yılında Milliyet Çocuk dergisi için yazdığı mitoloji masalları, Çocuklar İçin Mitoloji adıyla bir arada getirildi. Çocukların, gençlerin, hatta yetişkinlerin keyif alarak okuyacakları, okurken de çok şey öğrenecekleri bu kitap Haldun Taner’in Türk okurlarına armağanlarından biri.

Kurtlarla Koşan Kadınlar – Clarissa P. Estés

       Kurtlarla Koşan KadınlarClarissa P. Estés

       Daha önce de listemizde yer almış bir kitapla devam edelim. Mitlerle beslenen bu eser, mitolojiyi direkt konu almıyor gibi gözükse de okurken aslında mitler ve masallar üzerinden ne kadar faydalı bir psikanaliz yapılabileceğini de ortaya koyuyor. Dolayısıyla, okuması ne kadar kolay, üslubu ne kadar çekici olsa da büyük bir sabır ve dikkatle okunmayı hak ediyor. Zira bu eser Fransız psikanalist ve yazar Clarissa P.Estés tarafından oldukça yoğun kıvamda ele alınmış. Eseri okuduktan sonra hiçbir şey sizin için eskisi kadar karmaşık, anlaşılmaz olmayacak. Yaşamınızdaki pek çok konuyu bu kitap ile bilgelik seviyesine taşınarak çözmek, analiz etmek gücüne kavuşacaksınız. Çünkü Estés kadınları çözümleme noktasında sunduğu farklı önermeler ile adından söz ettirmeyi başarıyor. 

Umberto Arte ile Sanat: Sanatçılar-Akımlar-Resimler-Mitoloji – Umerto Arte

       Umberto Arte ile Sanat: Sanatçılar-Akımlar-Resimler-MitolojiUmerto Arte

       Doğrudan mitolojiyi konu almayan ama temel alan bir eserle yavaş yavaş listemizin sonuna geliyoruz. Mitolojinin ilham olduğu ve neredeyse temel besin kaynaklarından birini oluşturduğu alanlar hangisidir diye sorsak, ilk akla gelen cevap sanat olurdu kuşkusuz. İşte bu kitap, tam da bunun ispatı niteliğinde çok yönlü bilgiler içermekte. Kitapta; Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Raffaello Sanzio, Vladimir Tatlin, Pieter Bruegel, Hans Holbein, Louis Gallait, Andrew Wyeth ve daha kimler kimlerden söz ediliyor… Umberto Arte İle Sanat eşsiz eserlerin ve dâhi yaratıcılarının bilinmeyenleriyle dolu, gerçek bir “sanat okuyuculuğu” haritası çizerken mitolojinin katkısını da kitapta göz ardı etmiyor. 

Simurg'un Kanadı-Mitoloji ve Edebiyat Makaleleri-Makaleler - Gönül Alpay Tekin

       Simurg'un Kanadı-Mitoloji ve Edebiyat Makaleleri-Makaleler - Gönül Alpay Tekin

       Listemizin sonunda mitolojinin en önemli etki alanlarından bir diğerine de değinen bir eser önerisinde bulunalım. Edebiyat ve mitolojiyi bir araya getiren noktalara ışık tutan bu eser, Eski Çağ anlatılarında yer alan mitolojik kahramanların, varlıkların, motiflerin veya imgelerin Türkçe anlatı geleneğinde süregelen izleri bugün hâlâ keşfedilmeyi bekleyen disiplinlerarası araştırmaları okuruna sunuyor. Farklı okumalar yapmayı seven ve/veya bu alanı edebiyat açısından ele almak isteyen kitapseverler için Gönül Tekin, eski devirlerin düşünce ve hayal dünyasıyla şekillenmiş eserleri anlaşılır kılıyor. Tekin’in Yakın Doğu mitolojilerine göndermelerle çözümlediği Türkçe eserler, kitap tutkunları için farklı okumaların da kapısını aralıyor.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.