50,00 TL
35,50 TL
%29 indirim
Kazancınız
:
14,50 TL
Bir Delinin Hatıra Defteri Hakkında Bilgiler
Türü: Klasik Romanlar ve Kitapları
Sayfa Sayısı: 64
ISBN: 9786059702928
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2018
satis-icon
Satış Rakamları 189 adet satılmıştır.
Nikolay Vasilyeviç Gogol
Nikolay Vasilyeviç Gogol
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • Bir Delinin Hatıra Defteri Kısa Özet

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabını Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün yergi öykülerinden biridir ve bir memurun ağır yaşam şartlarına dayanamaması, rutin hayatı ile işi yüzünden nasıl sıkıldığını ve sonunda akli dengesini yitirişini birinci kişi ağzından anlatan trajik komedi tarzında bir öyküdür.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol, 1809 yılında Ukrayna’nın Mirgorod bölgesinde dünyaya gelen, eserleri ile birçok yazarı etkilemiş Ukrayna asıllı roman, öykü, şiir ve oyun yazarıdır. Bir Delinin Hatıra Defteri öyküsünde "küçük adam" temasını işleyen yazar 19. yüzyıl Rus edebiyatının en saygın isimlerindendir.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının fiyat aralığı 6 TL ve özel baskılar dahil 44 TL arasında değişmektedir. Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının fiyatını belirleyen faktörler aşağıda listelenmiştir:

    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabını yayımlayan yayıncının büyüklüğü
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabını yayımlarken hedeflenen pazar
    • Kitabın yayım yılı
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı yayımlanırken kullanılan malzemelerin maliyeti
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının kapak tasarımını yapan kişilerin şöhreti
    • Kitabı pazarlamak için belirlenen stratejisi
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının kaç sayfa olduğu

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabının Yazarı Kimdir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının yazarı Nikolay Vasilyeviç Gogol’dür. Gogol, 1809 yılında Ukrayna’nın Mirgorod bölgesi Soroçinski köyünde dünyaya gelmiştir. Gençlik döneminde babasının taşradaki çiftliğinde yaşayan Nikolay Gogol’ün babası da bir yazardır. Yazı hayatına lise döneminde öğrenci tiyatrosu için oyunlar yazarak başlayan Gogol, kaleme aldığı kendi oyunlarının bazılarında oyunculuk da yapmıştır. Fakat lise döneminde arkadaşlarıyla iyi ilişkiler kuramamış ve onların alaylarına maruz kalmıştır. 1825 yılında babasını kaybetmesinin üstüne intihar etmek isteyen yazar, bu olayı kendi sözleriyle "Merak etme sevgili anacığım. Bu darbeye bir Hristiyan gücüyle dayandım…  Ayrıca yaşamıma son vermeyi bile istedim. Ama Tanrı karşı geldi bana." şeklinde atlatmıştır.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol, 1828 senesinde yazar olmak amacıyla St. Petersburg’a taşınmıştır. Kaleme aldığı ilk anlatı şiirini kendi parasıyla bastıran yazar, bu eseri eleştirmenler tarafından alayla karşılanınca eserini ortadan kaldırmış ve şiir yazmaya ara vermiştir. 1829 yılında Rusya’ya geri dönen Gogol, ilk önce aktörlük yapmış, daha sonra da bir devlet dairesinde devlet memurluğu yapmıştır. 

    Nikolay Gogol’ün yazım hayatında Puşkin’in etkisi görülmektedir. Puşkin’e oldukça fazla önem veren Gogol, Puşkin’in eleştirileri olmadan yazılarını kaleme alamayacağını bile düşünmüştür. Çeşitli halk hikayeleri de kaleme alan Gogol, hikaye türünde birçok eser kaleme almıştır. 1831 – 1832 yıllarında kaleme aldığı hikayelerini “Dikanka Yakınlarında Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları” ismi ile kitaplaştırmıştır. Bu eserinde yer alan öyküler sayesinde Rus edebiyatı çevrelerinde adı hızla yayılan Gogol, 1835 yılında "Mirgorod" ve "Arabeski" isimli eserlerini de yayımlamıştır. Kazak geçmişini işlediği, Ukrayna yöresinin inanışlarını, efsane ve geleneklerinden izler taşlayan öyküleri sayesinde şöhreti artmış, sadece Rusya değil tüm Slav ülkelerinde büyük bir ün kazanmıştır.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol, şöhretinin zirvesine 1835 yılında yayımladığı “Mirgorod Hikayeleri” ile ulaşmıştır. Ukrayna halkının günlük yaşamını konu alan bu hikayelerde hepsi birbirinden farklı karakterler yer almaktadır. Gogol’ün "Petersburg Hikayeleri" isimli eseri ise yazarın olgunluk dönemi eserlerindendir. Öykülerde büyük şehirlerde yaşayan insanların hayatlarını konu etmektedir. Eseri memurluk yaptığı dönemden izler taşımaktadır. 1836’da yayımladığı "Müfettiş" isimli beş perdelik oyununda ise Çarlık Rusyası’ndaki yozlaşmış bürokrasiyi eleştiren bir komedi kaleme almıştır. Konusunu Puşkin’den aldığı  "Müfettiş" isimli eserini Moskova’da ve St. Petersburg’da sahneleme fırsatı bulan Nikolay Gogol, oyunu nedeniyle tepki görmüş ve bunun üzerine de İsviçre’ye gitmiştir. Eseri üzerinde çalışmaya devam eden yazar oyunun son halini 1842 yılında yayımlamıştır.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol, Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan "Ölü Canlar"ı kaleme almış ve bu dönemde Puşkin’in ölüm haberiyle sarsılmıştır. 1842 yılında "Ölü Canlar" eserinin ilk cildini ve uzun hikâyesi “Palto”yu yayımlayan yazar, "Ölü Canlar" isimli 19. asır Rus insanlarına bir eleştiri niteliğindeki eserinde seyahat romanı ile macera romanını birleştirmiştir. Palto eserinin niteliğini ise dünyaca ünlü Rus yazar Dostoyevski  "Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık." sözleriyle dile getirmiştir.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol, 1840’lı yıllarda git gide muhafazakar bir tutum takınmış, Ortodoks teolojinin öğretileriyle ilgilenmiştir. Kurmaca eser yazmanın günah olduğunu düşündüğü için bu tür eserler kaleme almaya ara vermiştir. Çeşitli makaleler yazarak eserlerinin dini yönüne dikkat çekmiştir. En ünlü eserlerinden olan "Ölü Canlar"ın ikinci cildini 1852 yılında yakan Nikolay Gogol, kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi bir görev edinmiştir. Kiliseyi övmeye başlayan yazar bu tutumlarından dolayı hayranlarının eleştirisine maruz kalmıştır. Midesindeki ağrılardan şikayetçi olan Gogol’ün akıl sağlığı da gün geçtikçe bozulmaya başlamıştır. 1848 yılında hac için kutsal toprakları ziyarete Filistin’e gitmiştir. Moskova’ya döndükten bir süre sonra yemek yemeyi de reddeden yazar odasına kapanmıştır. 4 Mart 1852 yılında henüz 42 yaşındayken hayatını kaybeden Nikolay Vasilyeviç Gogol, dini kurallara uygun olarak vefatından 3 gün sonra defnedilmiştir. 1931 yılında defin yeri değiştirilmesi için mezarı açılan yazarın ölümü hakkında birçok dedikodu çıkmıştır.  “Dördüncü Dereceden St. Vladimir Nişanı” isimli oyununu tamamlamadan vefat eden Gogol’ün bu eserini tamamlayan isim Sasa Preis’tır.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol, eserleri ile hem kendi döneminde hem de kendi döneminden sonra gelmiş birçok sanatçıyı etkilemiştir. Bir Delinin Hatıra Defteri, Palto, Portre, Burun, Nevski Bulvarı, Fayton, Ölü Canlar, Taras Bulba, Evlilik, Dikanka Yakınlarında Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları ve Mirgorod gibi birçok önemli eser kaleme almış olan Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün kitapları günümüzde klasikler arasında gösterilmekte ve birçok okur tarafından beğeni ile okunmaktadır.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı223sayfadan oluşmaktadır. Bir Delinin Hatıra Defteri isimli kitap içinde 3 ayrı öykü yer almaktadır. Kitaba adını veren “Bir Delinin Hatıra Defteri” isimli öykü 28 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın yayımlandığı yayınevine ve özel baskılara göre sayfa sayısında değişiklik olabilmektedir.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabının Türü Nedir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı öykü türünde bir eserdir. Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün en ünlü kısa öykülerinden biri olan “Bir Delinin Hatıra Defteri” dışında yazarın bu türde kaleme aldığı birçok eser vardır.

    Öykü ya da hikaye olarak adlandırılan bu tür, gerçek ya da tasarlanmış olayların düzyazı şeklindeki anlatıldığı bir edebi türdür. Olayları bir plan çerçevesinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan öykü türü kısa olması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman türlerinden ayrılmaktadır.

    Öykü türünün beş temel yapı unsuru: Olay örgüsü, kişiler, mekân, zaman, anlatıcı ve bakış açısıdır. Olay hikâyesi ve durum hikâyesi olarak ikiye ayrılan türün modern anlamda edebi tür haline gelmesi 19. yüzyılda kaleme alınmış metinlerle mümkün olmuştur. Özellikle Fransız romancı ve kısa öykü yazarı Guy de Maupassant ve Rus oyun ve kısa öykü yazarı Anton Çehov öykü türünün en önemli isimlerindendir.

    Öykü türünde kaleme alınmış 5 eser ve bu eserleri kaleme alan yazarlar aşağıda listelenmiştir.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabının Konusu Nedir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri, yaptığı tekdüze ve sıkıcı iş hayatından sıkılan bir memurun yaşamını konu alan bir kitaptır. "Küçük insan"ı merkeze alan kitap, ağır yaşam şartlarına sahip, küçük rütbeli bir memurun akıl sağlığını yitirmesinin trajik öyküsüdür. Büyüklük kuruntusuyla avunmaya çalışan bu memur, akıl hastanesine yatırılmıştır ve okuyucular bu kitapta kahramanın hasta bilincinden doğan mantık dışı ve komik düşüncelerini de okumaktadır. Günlük şeklinde birinci kişi ağzından yazılmış olan öykü Gogol’ün en ünlü eserlerindendir. Yazarın yergi öykülerinden biri olan "Bir Delinin Hatıra Defteri" öyküsünün konusunu anlamada "Ama bu dünyada hiçbir şey kalıcı değildir. Mutluluk, bir kez geldikten hemen sonra azalır. Biraz zaman geçince hemen bitmeye yüz tutar. En sonunda da tükenir ve biz her zamanki ruh halimize döneriz. Tıpkı suya atılan bir çakıl taşının yüzeyde oluşturduğu dalgalar ve sonra o dalgaların giderek kaybolması gibi." ve "İtiraf edeyim ki, işe gitmeyi hiç istemiyorum." alıntıları yardımcı olmaktadır.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Ana Karakterleri Kimlerdir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.

    • Aksenti İvanov Poprişçin: Bir devlet dairesinde memurluk yapmaktadır. Öykünün başkarakteridir. Sıradan ve sıkıcı bir yaşamı olan İvanov, bir günlük yazmaktadır. Her zaman daha iyi, zengin ve makam sahibi olmak isteyen İvanov, akıl sağlığını yitiren ve kendini İspanya’nın yeni kralı ilan eden bir karakterdir.
    • Sofie: Aksenti İvanoviç Poprişçin karakterinin aşık olduğu kişidir. İvanoviç’in çalıştığı dairenin müdürünün kızıdır.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabı Kimler için Uygundur?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı tüm kitapseverler için uygundur. Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı tüm dünyada birçok kitapseverin beğenisini kazanmış bir eserdir. Bir Delinin Hatıra Defteri kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir.

    • 15-24 yaş arası
    • 25-35 yaş arası
    • 36-46 yaş arası
    • 47-57 yaş arası
    • 58-68 yaş arası
    • 69-79 yaş aradı
    • 80-90 yaş arası

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitapları Kişisel Gelişime Nasıl Katkı Sağlar?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının okurların kişisel gelişimine nasıl katkılarında bulunduğu aşağıda listelenmiştir.

    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı okurların hafızasını güçlendirmektedir.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı hayal gücünün gelişmesini sağlamaktadır.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabında yaşanan olaylar sayesinde okurların empati kurma yeteneği gelişmektedir.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı okurların analitik düşünme kabiliyetini olumlu yönde etkilemektedir.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı entelektüel birikimi artırmaktadır.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabı için Kapak Fotoğrafı Nasıl Çizilir?

    Kitap, bilgilenme ve kültürel gelişme aracıdır. Günümüz bilgi çağında hem görsel hem de içerik bakımından kitaplar sayfa düzeni ve kapak tasarımı ile birlikte sanat yapıtı olma özelliği taşımaktadır. Kitap, yazar ile okur arasında iletişimi sağlayan bir kaynaktır. Kitap kapakları eserin mesajını görsel yazışma yöntemiyle hedef kesime duyurma görevini üstlenmiştir. Kapak tasarımının kitabın konusuyla uyumlu olması beklenmektedir. Kitap kapakları güzel duyu özellikleriyle birlikte, fotoğraf ve yazıyı birbirini bütünleyecek bir şekilde kullanmalıdır. Kitap kapağı, okurun kitap ile kurduğu ilk bağdır. Kapak fotoğrafları hem içerikteki temayı hem de konunun anlamını görsel açıdan güzel bir biçimde yansıtmalıdır. Çünkü okurlar kitap seçimi yaparken ilk olarak kapağa bakmaktadır. Genel olarak içeriğe bakılması kapağı inceledikten sonra gerçekleşmektedir. İlk bakışta olumlu bir izlenim bırakılmalıdır. Kitap kapakları okuyuculara hitap edecek, onların dikkatini çekecek şekilde düzenlenmelidir.

    İllüstrasyon ve grafik tasarımı, kitap kapağı tasarımında oldukça önemli bir konumdadır. İllüstrasyon bilgiyi tasvir etmek, yorumlamak ve belgelemek amaçlarıyla kullanılmaktadır. Kitap kapağı illüstrasyonları gösterim illüstrasyonları arasında yer almaktadır. Yayın illüstrasyonlarının eşlik ettiği metinler; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, hikâye, roman, şiir ve açıklama metinleridir. Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, tasarıma başlamadan önce üstünde çalışacağı metnin konusunun ne olduğu hakkında bilgi ve görüş sahibi olmalıdır. Çalışılan tasarımcının metindeki mesajı ve duyguyu fotoğraf diline aktarabilecek donanımda olması gerekmektedir. Yayın illüstrasyonu konusunda en çok tercih gören ve esnek çalışabilen kitap türü çocuk kitaplarıdır. İllüstratör, bu metinlere kendi yorumunu katarken daha rahat olabilmektedir. ( T.C. Milli Eğitim Bakanlığı)

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.

    • Eskiz hazırlama aşaması. Bu aşama, kitap kapak fotoğrafı için ön çalışma yapılan aşamadır.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabının konusuna uygun kapak resmi seçilmektedir.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri eserine uygun olduğu belirlenmiş görsellerin yüzey üzerinde kullanılacağı alan kararlaştırılmaktadır.
    • Kitapta kullanılacak görsellerin okuyucu kitlesine uygun olup olmadığını belirlemek için okuyucu kitlesi hakkında araştırma yapılmaktadır.
    • Belirlenen görseller uzmanlar tarafından incelenmektedir. Kitap içeriği ile uyumlu olup olmadığının kontrolü sağlanmaktadır.
    • Çalışmanın son aşamasında da boyama teknikleri kullanılmaktadır.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Kitabı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri kitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.

    • Cilt, kartondan veya mukavva üzerine deri, bez ve kâğıt kaplanmış kitap kapağına verilen isimdir. Bir Delinin Hatıra Defteri kitaplarının da cildi vardır. Her kitap bir cilde sahiptir ve birden fazla cilde bölünmüş kitaplar da vardır.
    • Bir Delinin Hatıra Defteri kitabını satın alırken cildinin sağlam yani dayanıklı olup olmadığına, sayfalarının dağılıp dağılmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.
    • Basılmış olan kitapların sayfaları ince olmamalı, temizlenebilir ve kullanışlı olmalıdır.
    • Kitap için kullanılan kapak görseli eserin konusuyla bağlantılı, canlı ve ilgi çekici olmalıdır.
    • Kitap için kullanılan kâğıt dayanıklı ve en az ikinci hamurdan olmalıdır.
    • Kağıt seçimi esnasında mat renklere öncelik verilmelidir. Mat renkler kitabın daha rahat okumasını sağlamaktadır.

    Bir Delinin Hatıra Defteri Benzeri Roman Türündeki Diğer Eserler Nelerdir?

    Bir Delinin Hatıra Defteri benzeri diğer eserler aşağıda listelenmiştir.

    Nikolay Vasilyeviç Gogol Benzeri Diğer Yazarlar Kimlerdir?

    Nikolay Vasilyeviç Gogol benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • 2. Hamur

Bir Delinin Hatıra Defteri Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.