65 Yıl Olmuş Hakkında Bilgiler
Türü: Şiir Kitapları
Sayfa Sayısı: 320
ISBN: 9786050679755
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 2. Hamur
Basım Tarihi 2020
Uğur Belger
Uğur Belger
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • 65 Yıl Olmuş Kısa Özet

    65 Yıl Olmuş

    Uğur Belger, yaşamın edebiyat, bilhassa şiir yönüne, içindeki Umut Bilge ile bakıyor. 1974 den başlayarak, dört ile on yıl arasında değişen aralıklarda *Onbeş Yıldan Sesler* (1974), *Türke Sunu* (1982), *Sonbahar Sahili* (1989), *Taş Olmak* (1993), *Yazmadığım Yazılar Güzel* (1997), *Söz Bir* (2001), *Mutlu Babalar Günü* (2011) başlıklarında, yedi kere okuyucu ile buluşmuş.
    *65 Yıl Olmuş* Sekizincisi ve hepsini toplayan…

    Her insan, başlı başına şiir olan hayatın içinde yaşar, ama bazıları bundan aldığı hazzı, acıyı, güzelliği, aşkı, yazıya döker, başkaları ile de paylaşır. Umut Bilge de bunlardan biri. Benim Umut Bilge ile tanışmam, SİMGE (Sanatçı İnşaat Mühendisleri Grubu) toplantılarında oldu Bu toplantılarda, aruz, hece ve serbest vezin kalıplarında yazılmış şiirlerini dinleme hazzını yaşadım.

    Uğur Belger’in, aldığı mesleki disiplin, titizlik, mühendisliğinden gelen *Yeter ve gereklik* şartı, konu sıkıntısı olmadan, Umut Bilge’nin düşüncelerine, yazdıklarına da aynen yansımış. Umut Bilge, toplumsal olaylara bigâne kalamıyor, barıştan sevgiden yana daima. Felsefi içerikleri ise rubai olarak anlatmayı seviyor. Sadece dost meclislerinde dile gelen *Taşlamalar*ının da bir gün okuyucu önüne çıkması dileklerimle…

    Halit Şekerci

    Uğur Belger ya da kitaplarında kullandığı adı ile Umut Bilge şiirlerini, özenli bir şiir okuru gözüyle hep birbiri ardına okuma isteği duyarım. Mühendislik özeni ve planlaması, duru ve öz Türkçesi ile birçok yerde *Ben de böyle duyumsuyorum* dedirtecek denli okura hitap eden, yaşayan ve hep yaşayacak olan şiirlerini okumak büyük keyif ve mutluluk…

    Osman Akbaşak

    İnançlı olmanın yüceliği, kula saygı, gönül dostluğu vazgeçilmezleridir Uğur Belger’in *Açık yürekten başka yoktur sığınağımız / Dosta gönül bağıdır dünyaya tek bağımız* sözleri, kişiliğini oluşturan değerlerinin de özetidir sanki. Ona uzanan sevgi eli karşılıksız kalmaz; yüreğindeki tüm güzellikleri sevgiyle sunar o dost yüzlere: *Bin bağçeyle donattık bize bir gül dereni* diye ses verir gönülden. Milletinin şan dolu tarihiyle övünür. Sinan, Bakî hayranlık duyduğu sanatçılardır. Yunus’la Hacı Bayram’la hak huzurunu bulduğuna inanır. Yüce Önder’in izindedir. Geleceğin aydınlığı, gerçek ışık o İz’dedir, görüşündedir. *Kim neyi derse desin sapmayız yolumuzdan / Çekseler yenimizi sağımız solumuzdan / Ufak bir ödün bile yoktur onurumuzdan* dizeleri ile duruşunu toplumuna haykırır.

    Uğur Belger şiiri, bütünsel uyumun güzel örnekleri. İçeriğe uygun biçimsel düzenlemeler bu uyumu oluşturuyor. Söz oyunlarına girmiyor. Sözcükleri doğal anlamlarıyla kullanmayı yeğliyor. Anlaşılmamayı, güç an-laşılır olmayı ya da anlamsızlığı erdem sayan anlayışa karşı. Sözünü doğrudan söyleyip anlamı vurgulamanın önemli olduğuna inanıyor. Sanatını toplumun yararına kullanıyor. Şiirin gerçek işlevinin toplumsallık olması görüşünü ilke ediniyor.

    Bahri Karaduman
    İzmir İzmir S. 135-2017

  • 2. Hamur

65 Yıl Olmuş Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.