1930 - 1960 Yıllarında Bursa`da Eğlence Hayatı

Ekin Basım Yayın

Ekrem Hayri Peker

160,00 TL
147,20 TL
%8 indirim
Kazancınız
:
12,80 TL
1930 - 1960 Yıllarında Bursa`da Eğlence Hayatı Hakkında Bilgiler
Türü: Tarih Araştırma ve İnceleme Kitapları
Sayfa Sayısı: 245
ISBN: 9786258117219
Kapak: Ciltsiz
Kağıt Tipi: 1. Hamur
Basım Tarihi 2022
satis-icon
Satış Rakamları 1 adet satılmıştır.
Ekrem Hayri Peker
Ekrem Hayri Peker
Daha fazla bilgi Yazar Profili
Kampanya
  • Ürün Özellikleri
  • 1930 - 1960 Yıllarında Bursa`da Eğlence Hayatı Kısa Özet

    Sizi Bursa`nın yaşam kültüründe bir yolculuğa çıkarmak istiyorum. Derelerinde balıkların yaşadığı ve su içildiği, bin bir tondaki yeşilin hâkim olduğu; kısaca Evliya Çelebi`nin deyimiyle “Bir dut denizinin” bulunduğu uçsuz bucaksız bir ova ve yine onun deyimiyle “Velhasıl Bursa sudan ibaret” olan Bursa`ya. İçtiğimiz sular ya dağdaki kaynaklardan gelirdi ya da ovadan fışkıran artezyenlerden. Kitabımı okuyanlar belki de artezyen kelimesini çoktan unuttular.

    Ellili yıllarda halkın başlıca eğlencesi milli bayramlar, panayırlar, bayram yerleri, sinema, güreş, şehre gelen şarkıcılar-türkücüler-gazelhanlar, çadır tiyatroları, futbol maçları, Heykel önünde yapılan idamlardı…

    Ahar ve yaz aylarında gidilen mesire yerleri, Uludağ, sahil kenarları… Gölbaşı`nda veya Uludağ`da avcılık, derelerden, Nilüfer Çay`ında balık tutmak ve yüzmek. Müzikli çay bahçeleri…

    Ramazan aylarında ise sahneye karagöz-Hacivat, meddahlar, orta oyuncuları çıkarlar. Pınarbaşı`na çadırlar kurulurdu.

    1950`li yıllarda Setbaşı`ndaki Saray Sineması`nın alt katında Kervansaray Gazinosu açılmıştı. Kültürpark açıldığında İzmir`deki Kültürpark`a benzemesi için gazino ve pavyonlar açılmıştır.

    Şehir içinde Romans ve Kükürtlü gibi müzikli çay bahçelerinin yanı sıra, Bursa`nın kalburüstü kesimine hitap eden Havuzlu Park ve Park Otel gibi gibi mekâlarvardı. Daha sonra Heykel`de Roof açıldı.

    Bursa`da ilk birahane 1950`li yıllarda açılmıştır.

    Bursa`nın eğlence hayatına ellili yılların ortasında farklı üç renk geldi. 1955 yılında Kültürpark ve 1957 yılı sonunda Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu açıldı. Ayrıca o yıllarda Türkiye`nin eğlence hayatında bir yıldız olan Hayri Küçük ortaya çıktı. Bursa`nın eğlence hayatı değişti.

    Abonman usulünün uygulandığı Kışlık sinemalar, tiyatro, gazino ve müzikli çay bahçeleri, müzik ve eğlence programı yapan oteller doğal olarak gelir ve kültür düzeyi yüksek kişilere, memurlara hitap ediyordu.

    Çalışmamda 1950-1960 yılları arasında yayınlanan Bursa`da Hakimiyet Milletindir, ANT ve Yeni ANT gazetelerinde yer alan haberlerden, anı kitaplarından ve o yıllarda yaşamış kişilerin anılarından faydalandım.

    O yılların Bursa`sındaki eğlence yerlerini beraber gezelim, ne dersiniz?

  • 1. Hamur

1930 - 1960 Yıllarında Bursa`da Eğlence Hayatı Hakkında Yorumlar

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.